Oorlogsverleden

Ons dorp was helaas een onderdeel van de slag om de Ardennen (WO II)

Vlakbij onze B&B werd op 16 december 1944 de laatste aanval van de Duitsers ingezet tegen de Geallieerden.

Toen de slag in de Ardennen begon was de omgeving van Losheim en het Hasselpath een van de hoofddoelen die door de Duitse troepen energiek aangevallen werden in een poging de wegen naar Luik in handen te krijgen. In de directe omgeving kan je dan ook veel monumenten terug vinden die betrekking hebben op deze historische momenten.

Op wandel/fietsafstand (3 km) kan je een bezoekje brengen aan het Hasselpath. 

In het bos bevinden zich nog zichtbare stellingen (kuilen en versterkte schuilplaatsen) die afwisselend werden bezet door Amerikaanse en Duitse troepen. Het gebied dient als een oord van meditatie en herinnering en als symbool van vrijheid en verzoening. 

Mensen die interesse hebben in het oorlogsverleden dienen zeker eens een bezoekje te brengen aan deze plek. 

Breng zeker ook eens een bezoekje aan Baugnez 44 vlakbij Malmedy.                                         Dit nieuwe museum gewijd aan de Slag om de Ardennen en aan het bloedbad van Baugnez / Malmedy, gespreid over 850 m2 en verdeeld over 2 verdiepingen stelt u een nieuwe museografie voor alsook een scenografie van een adembenemend realisme.

Authentiek materiaal, voertuigen, foto's en films uit deze periode, vol emotie en geschiedenis, nodigen u uit zich in te diepen in het hart zelf van de Slag om de Ardennen. Het zijn niet minder dan 15 taferelen gereconstrueerd uit het leven van de soldaten tijdens de Slag om de Ardennen die aan u worden aangeboden, waarvan 2 uniek in België, voorzien van een geluids- en lichtsysteem, en die u terugbrengen naar de winter van 1944, tijdens de Slag om de Ardennen. 

U zult er een uitzonderlijke collectie ontdekken, waaronder meerdere stukken uniek ter wereld zijn. Tijdens het hele bezoek wordt u vergezeld door een meertalige audiogids die u gedetailleerd commentaar geeft over de Slag om de Ardennen, maar ook de geschiedenis van de tentoongestelde stukken en van de anekdotes er rond. Zo kunt u de geschiedenis herbeleven en nog beter de Slag om de Ardennen begrijpen. Meer info over het museum kan je vinden via deze website: https://www.baugnez44.be/